thumb

Ses Yalıtımı

İstenen oranda uygulaması yapılabilen Ses Yalıtımı mekanlar arasındaki ses geçişini engelleyerek rahatsızlık oluşturabilecek durumları ortadan kaldırır. Ses kayıt odaları, eğlence mekanları, iş yerleri, fabrikalar, apartman binaları vb. birçok alan için uygulama yapılabilir.

İstenen oranda uygulaması yapılabilen Ses Yalıtımı mekanlar arasındaki ses geçişini engelleyerek rahatsızlık oluşturabilecek durumları ortadan kaldırır. Ses kayıt odaları, eğlence mekanları, iş yerleri, fabirkalar, apartman binaları vb. birçok alan için uygulama yapılabilir.

Ses Yalıtımı Nasıl Yapılır?

Ses yalıtım malzemeleri, kapalı bir ortamda sesin yansıma süresini düzenleyen, gösterdiği dirençle ses enerjisini mekanik enerjiye ve ısı enerjisine dönüştüren ürünlerdir. Her ne kadar yalıtım denildiğinde korunacak materyal ile etki eden materyalin ayrılması anlaşılırsa da ses yalıtımında ses tamamen ortadan kaldırılmaz ya da kaldırılamaz. Ancak sesin şiddeti ve yankı gibi istenmeyen ses dalgaları istenen seviyeye çekilmeye çalışılır.

Ses yalıtımı yapının içinden yapılan bir yalıtımdır. Günlük kullanıma açık hacimlerde yalıtım estetik ve hacmin kullanımını engellemeyecek şekilde olması esastır. Ses şiddetinin en üst seviyede düşürülmesi gereken depo, makine odası, pompa istasyonu, tribün odaları gibi yerlerde tüm yüzeyler akustik süngerler ile kaplanırken, sosyal alanlar ve konutlarda akustik paneller tercih edilmektedir. Akustik paneller hacmin yüzeylerinde sınırlı olarak kullanılacaksa ses doğrultusunda yerleştirilmelidir. Ses yönünde ortamdaki ses enerjisi en yüksek seviyededir. Ses yönünden uzaklaşıldıkça bu enerji seviyesi de azalır. Bu nedenle sesin hareketi yönünde yerleştirilecek paneller ya da ses kırıcı objeler en yüksek seviyede verim sağlayacaktır.

Ses Yalıtım Malzemeleri Nelerdir?

Taşyünü Ses Yalıtımı: Taş yünü yapısı gereği tozlaş-maya, aşınmaya ve basınca dirençsizdir ve yüzeyinin belli geometrik şekillerle oluşturulması da mümkün değildir. Bu nedenle taş yünü, yalıtılacak yüzeylere yüzeyi açık bırakılarak monte edilemez. Ancak tavan gibi fiziksel etkilerden uzak yüzeylerde bağlayıcısı arttırılmış taş yünü levhalar ile yalıtım uygulamaları yapılabilir. Asma tavan sistemlerinde tozlaşmayı engelleyici boya, reçine vb. kaplama uygulanmış taş yünü plaklar sıklıkla kullanılmaktadır.
Cam Yünü Ses Yalıtımı: Uygulama yöntemi de aynı olan taşyünü ses yalıtım malzemesinden farklı olarak alerjik ve dermatit reaksiyonlara neden olabilmektedir.
Polimer Ses Yalıtımı: Akustik ses yalıtım süngerlerinin ana maddesi olup, daha çok ses kayıt stüdyosu, yüksek ses yaratan mekanik aksamların olduğu yerlerin yalıtımında kullanılmaktadır.

Ses Yalıtım Faydaları Nelerdir?

Gürültüler ve rahatsız edecek ses düzeyleri insan üzerinde psikolojik zarar verebilme gücüne sahiptir. Gürültülerden kaynaklı olarak sinirlilik, algılamada zorluk, iş veriminde düşüklük, uykusuzluk, işitme kayıpları gibi birçok hastalık yaşanabilmektedir. Bu nedenle zarar verebilecek tüm seslerden kaçınmak için ses yalıtımları yapılır.

Ses Yalıtım Fiyatları?

Ses yalıtım malzemelerinin kalitesine göre fiyatları da şekillenmektedir. Yalıtım yapılacak alana en uygun olan yalıtım malzemesi seçilerek uygulama gerçekleşir. Bunun için öncesinde yalıtım çalışmaları olan bor yalıtım firmalar ile görüşerek fiyat bilgisi alabilir ve süreç hakkında bilgi edinebilirsiniz. İzobor, alanında en uygun bor yalıtım çalışmaları gerçekleştiren bir firma olduğundan ilk araştırmanızı oradan gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca bor yalıtım malzemesinin fiyatlarını da öğrenerek bütçenize uygun bor izolasyonunu gerçekleştirebilirsiniz.